Σχολική επιτυχία: Μήπως χρειάζεστε βοήθεια;

2022-01-30

Κάθε γονιός θέλει το παιδί του να δίνει τον καλύτερο εαυτό του στο σχολείο. Μέχρι τώρα γνωρίζατε πως για να επιτευχθεί αυτό, είναι απαραίτητος ο καλός ύπνος, η υγιεινή διατροφή, και φυσικά αρκετές εργασίες για το σπίτι. Ωστόσο κάποιες φορές αυτά δεν είναι αρκετά. Παρακάτω παρουσιάζονται 5 οδηγίες, οι οποίες σύμφωνα με τους ειδικούς, θα βοηθήσουν το παιδί ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Για να μπορέσει το παιδί να αυξήσει στο μέγιστο την αποδοτικότητά του, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχει ένα σταθερό σύστημα οργάνωσης. Επιλέξτε ένα τρόπο που του ταιριάζει περισσότερο, είτε πρόκειται για το ημερολόγιο της Google, είτε για μία εφαρμογή κινητού, είτε ακόμα κρατώντας χειρόγραφες σημειώσεις σε μία ατζέντα. Σύμφωνα με ειδικούς, η οργάνωση είναι το κλειδί της επιτυχίας.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΚΡΑ ΒΗΜΑΤΑ

Συμβαίνει πολλές φορές όταν το παιδί πρέπει να ολοκληρώσει μία μεγάλη εργασία, να αγχώνεται, να μην ξέρει πως και πότε να ξεκινήσει, με αποτέλεσμα να μην γίνεται αποδοτικό. Πρέπει να δείξετε στο παιδί σας τον τρόπο. Μία μεγάλη εργασία μπορεί να φαίνεται δύσκολη και απαιτητική, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο από πολλές μικρές εργασίες. Έτσι λοιπόν, όταν πρέπει να διαχειριστεί μία εργασία ή ένα διαγώνισμα, βοηθήστε το παιδί να "σπάσει" σε μικρά κομμάτια το διάβασμα του, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί με επιτυχία στην υποχρέωση του.

ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Βεβαιωθείτε πως το παιδί σας, δεν αφήνει όλες τις υποχρεώσεις του, για την τελευταία στιγμή. Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη των παιδιών είναι η αναβλητικότητα. Εξηγείστε στο παιδί σας ότι μία εργασία, όταν γίνεται την τελευταία στιγμή, φαίνεται πάντα πιο δύσκολη και απαιτητική.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Επιδιώξτε μία εποικοδομητική επικοινωνία με το σχολείο. Δείξτε στους εκπαιδευτικούς πως ενδιαφέρεστε για την εξέλιξη του παιδιού, μη διστάσετε να του εκφράσετε τους προβληματισμούς και τις απορίες σας. Είναι σημαντικό να καταλάβουν πως είστε σύμμαχοι και πως ενδιαφέρεστε και οι δύο για τον ίδιο σκοπό.

ΖΗΤΗΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ

Πολλές φορές οι απαιτήσεις των παιδιών είναι τόσες πολλές, που δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε ούτε κι εσείς με επιτυχία. Σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια. Μπορείτε να βρείτε ένα δάσκαλο που να παρέχει βοήθεια στο παιδί λίγες ώρες την εβδομάδα, ή και να αναζητήσετε διαδικτυακή βοήθεια. Στο διαδίκτυο υπάρχει πληθώρα ασκήσεων, που μπορούν να λειτουργήσουν βοηθητικά στην μελέτη του παιδιού.